Loading...

Erik Modig – om kommunikation som skapar resultat

Erik Modig är en av Sveriges mest framstående författare och forskare inom reklam och kommunikation. Här i vår blogg berättar han vad en reklamforskare gör om dagarna, om sin senaste bok och så ger han sina bästa tips till marknadsförare som vill kommunicera mer effektivt.


Erik Modig, doktor på Handelshögskolan i Stockholm, har bland annat forskat i hur människor bearbetar och påverkas av reklam samt orsaker till och effekterna av mänsklig kreativitet. Han har dessutom skrivit en rad böcker på temat effektiv kommunikation och kreativt tänkande. Nu senast är han aktuell med boken Bang for the buck – en insiktsfull och underhållande lektion i hur du får ut maximal effekt av din marknadsföringspeng. 

Mitt fokus är kommunikation som har kraft att förändra människors beslut och beteenden.


Hej Erik, berätta om dig själv. Hur har du hamnat där du är idag?

– Jag har alltid varit intresserad av varför jag och andra tar de beslut vi gör. Det ledde in på kommunikation mellan människor och de organisationer och företag vi interagerar med. Genom att studera den kommunikation som fick störst genomslag kom jag in på kreativitet och när jag fick möjlighet att doktorera för Micael Dahlén på Handels om just kreativ kommunikation var det lika bra att köra. Sen dess har jag blivit kvar på Handels med fokus på just vilken kommunikation som har kraften att förändra människors beslut och beteenden. 
 

Vad gör en forskare inom reklam och kommunikation om dagarna?

– För det första undervisar jag på Handels och andra lärosäten. Jag älskar att undervisa och diskutera med studenter. Att varje år få träffa några hundra nya studenter är bästa medicinen för att hålla sig ung och fräsch i sinnet och inte ta kunskapen för givet. För det andra driver jag olika forskningsprojekt framåt i syfte att hela tiden bättre förstå dagens reklam och kommunikation. Det gör jag genom både egna studier och olika samarbeten med större branschaktörer. Dessa slutsatser publiceras sen i akademiska tidskrifter. Detta leder också till att jag ofta är ute och pratar med företag och organisationer, både i syfte att jag ska lära mig bättre men också hur branschen kan lära av forskningen. När tillräckligt mycket nytt finns att säga så brukar det resultera i en bok. 

 

Det finns alldeles för mycket olika buzzwords och specialiteter där ute så jag försöker vara en generalist för att ge helheten. När man väl förstått helheten blir det lättare att se vad man ska göra och att arbeta mer effektivt.

 

Berätta om din kommande bok Bang for the buck!

– Det är resultatet av ett större projekt där jag försökt att sammanfatta beståndsdelarna av framgångsrik kommunikation från många olika discipliner. Reklam, sälj, PR, socialt etc. etc. i en och samma modell i syfte att ge företag mycket bättre överblick vad de ska satsa på. Det finns alldeles för mycket olika buzzwords och specialiteter där ute så jag försöker vara generalist för att ge helheten. När man väl förstått helheten blir det lättare att se vad man ska göra och framförallt blir arbetet därefter mer effektivt. Boken presenterar Påverkansmatrisen som är en niofältare för att analysera varumärken och kommunikation. Den har en bra balans mellan teori och praktik. 

När ges boken ut?

– Release blir i september men jag har låtit en del extra kommunikationsintresserade (exempelvis er på Cordovan) ta del av boken under sommaren.

Vad är dina bästa tips för företag som vill kommunicera mer effektivt?  

– För det första är det såklart att försöka se helheten. Då undviker man att göra fel saker och dessutom kan man lägga mer energi på det som verkligen ger effekt. 

För det andra gäller det att skapa bättre koppling mellan varumärket och kommunikationen, framförallt när det kommer till den kreativa briefen inför varje kampanj eller aktivitet. Det måste vara ännu tydligare hur varje del ska bidra till varumärkets tillväxt. 

För det tredje är det långsiktighet. Mycket av det jobb som kommunikation ska göra går enbart att göra på längre tidshorisont. Man förändrar inte folks uppfattning av ett varumärke över en natt och inte heller till nästa kvartal. Viktigt att sätta långsiktiga mål och låta marknadschef och byråer jobba konsekvent med det under vettig tidsrymd.