Loading...

Gymnasieelever vloggar om sin vardag i ny kampanj

Inför gymnasievalet 2019 vill utbildningsaktören Kunskapsförbundet Väst ge niondeklassarna en inblick i hur det är att plugga på deras skolor. Men allt går inte att läsa sig till eller googla fram. Till exempel hur stämningen är på en skola, vad som händer på rasterna eller hur lärarna är. I vår senaste kampanj för Kunskapsförbundet tar vi därför hjälp av ett antal experter på området: eleverna.

Sammanlagt har sju elever fått i uppdrag att fånga vardagen på sin skola med en vloggkamera. Och för att addera extra underhållningsmoment skuggas eleverna av youtubern Manfred Erlandsson – via Youtube.

– Med hjälp av våra elever vill vi visa upp en äkta och transparent bild av hur det är att gå på våra skolor. Vanligtvis erbjuder vi alltid niondeklassare möjligheten att ”skugga” på ett program, det vill säga besöka någon av våra skolor med en eller flera guider som visar dem hur en dag på gymnasiet kan gå till.  Men nu tar vi alltså det här konceptet till en ny nivå och erbjuder även digitala skuggningar via Youtube, säger Linda Blom, kommunikationschef på Kunskapsförbundet Väst.

Skuggningen innebär att eleverna Sara, Khaled, Hanna, Julia, Rama, Attapol och Nike videobloggar från Kunskapsförbundets tre kommunala gymnasieskolor Birger Sjöberggymnasiet, Magnus Åbergsgymnasiet och Nils Ericsonsgymnasiet.

  

Välkänd Youtuber skuggar eleverna

För att addera ett extra underhållningsmoment följer dessutom den välkände youtubern och artisten Manfred Erlandsson eleverna via Youtube för att ge dem olika uppdrag och posta så kallade reaktionsvideor på deras vloggar. Uppdrag kan handla om att utforska vad eleverna lär sig på lektionerna, lärarnas humor och hur väl eleverna hittar i skolans lokaler. Och hans första reaktionsvideo hittar du här. Sara Karlsson är en av vloggarna. 

Med hjälp av våra elever vill vi visa upp en äkta och transparent bild av hur det är att gå på våra skolor, säger Linda Blom, kommunikationschef på Kunskapsförbundet Väst.

– I min vlogg ger jag en inblick i hur det är att plugga natur på Birger Sjöberggymnasiet. Bland annat får tittarna följa med mig på lektioner, raster, i bilen på väg till skolan och när jag pluggar med mina kompisar. Dessutom tar jag reda på hur bra koll våra lärare egentligen har på svenska Youtubers – en challenge jag fick av Manfred. Det är kul att se vad han tycker om vloggarna, säger Sara Karlsson.