Loading...

Linnea 15, spanar kring ungas medievanor

Unga föredrar Snapchat och Instagram framför Facebook. Hela 89 procent av alla 12-15 åringar använder Snapchat varje dag. Vi bad vår 15-åriga praktikant Linnea Folk tycka till om hur unga använder sociala medier idag.

Hur mycket tid tillbringar vi ungdomar på sociala medier egentligen? Jag har läst Internetstiftelsens årliga undersökning Svenskarna och internet och tittat närmare på åldrarna 12-15 år. Varför jag valde just denna målgruppen är för att jag själv ingår i den och tänkte att det skulle bli intressant att läsa om hur mycket tid vi lägger på internet.

Snapchat och Instagram i topp

Youtube, Snapchat och Instagram är de mest använda apparna bland unga i min ålder. Vi kollar på film via Youtube, Netflix och Viaplay. Vi lägger säkert runt 4-5 timmar per dag på att bara kolla på videoklipp och film. Vissa kollar även på Facebook men Facebook är inte jättepopulärt i dessa åldrarna. Snapchat använder vi dagligen, mellan 2-4 timmar och Instagram runt 1-2 timmar per dag. Twitter används knappt, kanske runt 1-5 minuter i veckan.

Jag gjorde en liten undersökning på min Instagram där jag bad mina följare att rösta på vilken app de använder mest av Snapchat och Instagram. Av 185 som röstade, valde 72 procent Snapchat och 28 procent Instagram.

95 procent av ungdomar mellan 12-15 år använder mobilen dagligen och 56 procent använder datorn dagligen. Vi bör egentligen bara använda mobilen 30-40 procent om dagen max och datorn 20 procent om man bortser från skolarbeten som man behöver använda datorn för.

Sömnproblemen ökar

Ju mer tid vi spenderar på internet desto mer sömnproblem får vi. Det finns något som kallas för blått ljus i mobilen, datorn, surfplattan och tv:n som får hjärnan att fortsätta arbeta när den egentligen måste varva ner och vila. Detta gör att din hjärna aldrig får vila och din kreativitet dör för att du inte orkar anstränga dig lika mycket som du hade kunnat göra om du var pigg och utvilad.

Sociala medier kan också göra att unga får sämre självförtroende. På vissa appar kan du vara anonym och då tar vissa chansen att skriva taskiga saker till andra människor vilket kan leda till depression och sämre självförtroende för att man blir osäker på sig själv.

 


Det dagliga användandet ökar

2010 var det 28 procent som dagligen var inne på internet och idag är det 63 procent. 53 procent var 2010 inne på sociala medier dagligen och nu är det 83 procent.

Man använder oftast sociala medier för att få tiden att gå men man tänker inte på vad som egentligen händer när man sitter där i först 30 minuter och sedan blir det 1,5 timme och sedan har man helt plötsligt suttit där fyra timmar.

Vi kollar på film via Youtube, Netflix och Viaplay. Vi lägger säkert runt 4-5 timmar per dag på att bara kolla på videoklipp och film.


Barns internetanvändande

Det är inte så konstigt att användningen av internet har gått upp när även små barn använder internet. Runt 40 procent av svenska 1-åringar använder idag internet och det är här jag tycker att det kan bli fel. För ju tidigare de startar med internet desto mer kommer användningen att öka senare.

Barn får även en egen mobiltelefon allt tidigare för varje år. Jag fick min första mobil när jag var 10 år och min lillasyster som är fyra år yngre än mig fick sin första när hon fyllde 7 år. Det är ändå tre års skillnad. Jag har också sett att barn som går på förskolan också har börjat få mobiler vilket jag tycker är en alldeles för tidig ålder för att ha en mobil. 

Om man inte hade gett barnen mobiler i så tidig ålder vad tror ni skulle hända då? Jag tror att internetanvändningen skulle minskat ganska mycket eller vad tror du?
 

/ Linnea Folk, praktikant Cordovan Communication