Loading...

"Motiven växlar med vad händerna vill måla just den dagen"

För att skapa en inspirerande miljö bjuder vi in olika konstnärer att ställa ut sina verk på vår byrå. Just nu pryder Sandra Sternad Fackel vackra akvareller våra väggar. Vi har därför passat på att ställa ett par frågor om hennes konst, bakgrund och den aktuella utställningen.

Hej Sandra, berätta om dig själv.

– Jag är en utflyttad norrlänning, numera bosatt i Göteborg som älskar att måla akvarell. Jag har tidigare arbetat inom offentlig sektor men just nu studerar jag humanekologi. När jag inte läser om hur vi ska rädda planeten försöker jag måla så mycket jag bara kan.

"Min konst följer i dagsläget två spår. Dels landskapsmålningar med fokus på en känsla av lugn, djup och växlingar mellan mörkt och ljust. Och dels mer illustrativa, färgglada och lekfulla motiv."


Berätta om din konst.

– Jag målar akvareller, men tekniken är nästan den enda begränsningen som finns i min konst. Motiven växlar beroende på humör, årstid och vad händerna vill måla just den dagen. Jag återkommer ganska ofta till motiv som relaterar till djur eller landskap; naturen är därför en stor inspirationskälla.

Jag älskar att man kan få till så många olika uttryck i akvarell och vill än så länge inte bara göra en viss typ av målningar. Så länge jag kan bli inspirerad både av en insekt och dess färgskiftningar och av snötyngda telefonstolpar vid en gråmulen åker kommer jag nog att måla både och. 

Hur startade konstintresset?

– Min mamma och jag brukade skapa tillsammans när jag var liten. Inte bara akvareller utan allt möjligt ­– vi pyntade drivved, målade om möbler, gjorde tryck på tröjor och massa annat. Hon har aldrig heller begränsat sig till bara ett slags uttryck (hon målade även oljemålningar ett tag, vilket jag aldrig hade tålamod för...), så det har säkert påverkat hur jag skapar.

När jag var i 15-års åldern slutade både jag och mamma att måla av någon anledning. Kanske på grund av tidsbrist. Sen återupptog jag konsten för ganska precis två år sedan, i princip av en slump. Jag hittade några gamla akvarellfärger hemma och blev nyfiken på hur det skulle kännas att måla igen – och sen det första penseldraget har jag varit helt fast. Faktum är att min mor också blev inspirerad och har börjat måla igen, så vi peppar varandra mycket. 

"Jag har nog aldrig målat så mycket eller så regelbundet som under de två senaste åren, och den här gången kommer jag definitivt inte att sluta."


Hur kommer det sig att du ställer ut på en reklambyrå?

– Jag stötte på Cordovan och ert samarbete med konstnärer när jag sökte efter information om lokala gallerier. Det kan vara ganska lurigt att få ställa ut på ett galleri som nyetablerad konstnär, och dessutom så gillar jag tanken på att min konst får möta människor som kanske inte aktivt hade sökt sig till en traditionell konstutställning.


Var har du tidigare ställt ut din konst?

– Jag hade min första utställning i somras på restaurangen Trattoria Nevia i Örnsköldsvik, så utställningen på Cordovan blir nummer två.

För mer information om Sandra och hennes konst, besök gärna konst.se/sternad eller följ henne på Instagram