Loading...

Ny gymnasiekampanj för Kunskapsförbundet

Nu ska några av Sveriges största youtubers – Daniel och Emil Norberg – sätta gymnasievalet på agendan. I korta filmer på Instagram gör de populära internetprofilerna charader på yrken kopplade till olika gymnasieutbildningar. Och bakom kampanjen står vår uppdragsgivare Kunskapsförbundet Väst som driver de tre kommunala skolorna i Trollhättan och Vänersborg.

Undersökningar visar att 92 % av dagens 13–16-åringar använder sociala medier och av dessa finns 80 % på Instagram. 84 % uppger dessutom att de följer olika videobloggare/kanaler/användare på Youtube, Twitch eller liknande. Och Youtube är i särklass den mest populära sajten bland unga. Däremot är många unga trötta på reklam och 23 % på högstadiet respektive 54 % på gymnasiet väljer aktivt bort annonser via så kallade ad-blockers.

– Dagens unga är både reklamtrötta och snabbrörliga. De nås inte längre lika effektivt via traditionella kommunikationskanaler, utan livet levs i, och genom, mobiltelefonen och sociala medier. Det krävs helt enkelt någonting extra för att få dem att engagera sig i något, säger Anders Werngren, Planner, på Cordovan Communication. 

Satsningen är en fortsättning på Kunskapsförbundets gymnasievalskampanj från 2016. Då medverkade Youtube-profilerna Therese Lindgren och Sam Nilsson Ezeh. Deras filmer resulterade i över 1 miljon visningar, 67 000 likes och 24 000 kommentarer. 

 

– Syftet med samarbetet är att väcka uppmärksamhet kring gymnasievalet och att visa bredden av utbildningar, säger Linda Blom, kommunikationschef, Kunskapsförbundet Väst. På våra skolor  går det att läsa allt från teknik och samhälle till turism, ekonomi och estetiska programmet. Vilket vi på ett underhållande sätt vill kommunicera med filmerna.

Youtube-duon Daniel och Emil Norberg är sedan tidigare kända för sina parodier på Melodifestivalen, och fick 2016 pris för både Sveriges mest visade klipp och årets webbhumor. I deras senaste filmer står däremot utbildning och yrkesval i fokus. Filmerna har hittills fått över 19 000 visningar samt 4000 likes/kommentarer – ett engagemang långt utöver den primära målgruppen (1000 niondeklassare i Trollhättan och Vänersborg).

Filmerna har hittills fått över 19 000 visningar – ett engagemang långt utöver målgruppen (1000 niondeklassare i Trollhättan och Vänersborg).

– Under november månad gör vi charader på olika populära yrken. Resultatet blir tolkningar på allt från mäklare och förskollärare till pilot och kock. Det vill säga yrken man på sikt kan bli om man pluggar på någon av Kunskapsförbundets skolor. För den som vill följa oss släpps filmerna på Instagram-kontot @charadparad varje vardag kl 16.00 fram till sista november, säger Daniel och Emil Norberg.