Loading...

Nya copywritern hyllar kreativitet och karaoke

Det senaste tillskottet på byrån är copywritern Jennie Andersson. Då alla andra har händerna fulla har Jennie fått förtroendet att intervjua sig själv, ett tilltag som antingen kommer visa sig vara genialiskt eller lika genomtänkt som en rysk specialoperation. Vi får se hur det går.

 

Först av allt, kul att jag är här. Ska vi börja med religion eller politik?

– Kanske prata om min bakgrund som copywriter och vad jag kan tillföra Cordovan och byråns kunder?

 

Bra poäng. Berätta om din bakgrund och varför du valde att bli copywriter.

– Jag flyttade från Värmland till Göteborg på 00-talet för att utbilda mig till manusförfattare med inriktning TV och film. Det är en spännande bransch men otroligt svår att livnära sig på. Efter att ha jobbat på SVT och sen försökt sälja in idéer till olika produktionsbolag tröttnade jag. Samtidigt hörde jag talas om konceptet ”storytelling” och blev väldigt intresserad. Det visade sig att copywriters jobbar med storytelling, så jag skolade om mig till copywriter. Bästa beslutet någonsin.

 

Varför är det så kul att vara just copywriter?

– För att man får betalt för att vara kreativ, till skillnad från filmbranschen. Skämt åsido. Det är otroligt roligt att få jobba med olika medier och göra verklighet av spännande idéer. Att hitta de där kreativa lösningarna som får folk att stanna upp, tänka till och känna efter, och sen göra på ett nytt sätt. Eller för den delen underlätta för både människor och företag. Någon kan ha en produkt eller tjänst som är jättebra, men vet inte hur man ska kommunicera det. Då är det skoj att få vara med och hitta budskapen – och sätten – som ger störst genomslag.

 

Vad är roligast att jobba med?

– Film ligger mig varmast om hjärtat. Men det som gör copyjobbet intressant är just blandningen av olika uttryckssätt och kanaler. En kampanj kan ju bestå av allt från annonsering på sociala medier och radio-spottar till stortavlor och event. Och som copywriter måste jag kunna anpassa kommunikationen efter olika plattformar, och det är skoj. Håller en på tårna. Fast om jag släpptes helt fri skulle jag bara sitta och göra memes hela dagarna.   

”Kreativitet handlar om att hitta nya sätt att lösa ett problem eller utmaning. Och du hittar inte nya sätt om du inte vågar ge dig ut i det okända.”

Tvärtom då. Vad är minst roligt?

– Att läsa igenom stora mängder researchmaterial om svåra och komplicerade saker för att sen summera allt i en mening eller två. Tyvärr är jag väldigt bra på det. När andra copywriters sitter och hittar på ordvitsar får jag en akademisk avhandling i knät som ska summeras på 200 tecken inklusive blanksteg. Fast många är glada över att jag har den förmågan.

 

Du hade en utläggning inför hela Cordovan om att kreativitet hänger ihop med mod och att du därför gillar teaterimprovisation och karaoke. Var det smart?

– Smart och smart, det är sant. Mod handlar om att göra saker som ligger utanför ens trygghetszon, som man känner sig osäker inför eller inte vet om man klarar av. Kreativitet handlar om att hitta nya sätt att lösa ett problem eller utmaning. Och du hittar inte nya sätt om du inte vågar ge dig ut i det okända. Därför är det bra att träna på saker som känns ovana eller till och med skrämmande. Ju mer man gör det desto lättare blir det.

 

Så vad ligger längst från din egen trygghetszon?  

– Bollsport, längdskidåkning och allt som har att göra med siffror och ekonomi, som årsredovisningar och det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten.  

 

Intressant. Men har du inte lovat dina vänner att ni ska genomföra den korta versionen av en svensk klassiker, med just längdskidåkning?

– Jo, och det tar emot, enormt. Inte på grund av själva träningen och att det gör himla ont att åka omkull i nedförsbackar, men för att jag avskyr att äga saker – undantaget konst. Jag och min sambo bor i en liten tvåa mitt inne i Göteborg och den är inte lämplig för skidutrustning. Vi har ingen bil heller så det blir att släpa på allt i kollektivtrafiken eftersom det varken finns elljusspår eller snö i Göteborg. Jag hoppas i hemlighet på att mina vänner ska ångra sig och föreslå ett yoga-retreat i stället. 

 

Vad gör du när du inte jobbar?

– Yogar och jobbar med mig själv. Just nu läser jag mycket om hur hjärnan fungerar och varför vi människor tänker och handlar som vi gör. Det var en aha-upplevelse att förstå att vi inte är programmerade för att ”må bra”. Eftersom våra kroppar inte har utvecklats sen våra förfäder tassade omkring på savannen handlar egentligen allt om att reproducera och undvika att bli uppätna av lejon, fortfarande. Ångest och rädsla SKA ligga nära till hands för det är tack vare dem vi har överlevt genom årtusendena.

 

Fast det är ju inte speciellt många lejon på vift i Göteborg.

– Men skräcken är densamma som när man öppnar det orangea kuvertet från Pensionsmyndigheten. 

 

Okej. Tur att det finns KBT. Vad hoppas du på inför framtiden?

– Att jag ska få sätta tänderna i roliga utmaningar, och lyckas dra med mig byrån till karaoke-baren som ska öppna på Vallgatan. Och som alltid att få växa som människa och bli ännu klokare. Jag har anmält mig till Mentor Sverige och hoppas kunna få vara ett stöd till tonåringar som behöver en trygg vuxen, det skulle göra mig glad. Sen vill jag hemskt gärna ha en hund. En liten en som får plats i lägenheten. Plan B är att flytta ut på landet och starta farm med afrikanska dvärggetter.

 

Till slut, religion och politik då. Det är ändå därför folk har läst hela vägen hit. 

– Jag är en djupt sekulär socialliberal. En humanist som trots allt elände tror på det goda i världen och att förändring är möjlig. 

 

”Jag har anmält mig till Mentor Sverige och hoppas kunna få vara ett stöd till tonåringar som behöver en trygg vuxen, det skulle göra mig glad.”