Loading...

Lathund för Instagram och Facebook

Lathund för Instagram och Facebook

Rekommenderade tecken, format och videolängder

Hur lång är den optimala videon för Facebook? Hur många tecken kan en statusuppdatering på Instagram innehålla? Och vilken typ av filformat fungerar bäst på Instagram och Facebook? Det här och mycket mer reder vi ut i vårt senaste blogginlägg.

Olika sociala plattformar har olika begränsningar vad gäller textmängd, filformat, videolängd, bildförhållande etc. Därför har vi satt ihop en lathund med tips och rekommendationer då du ska publicera en statusuppdatering, film eller annons på någon av de två av de vanligaste sociala medierna Facebook och Instagram. 

Lathund Facebook

Med Facebooks statusuppdatering kan du publicera en novell om du så vill. Ett inlägg på Facebook kan nämligen innehålla upp till 63 206 tecken. Samtidigt visar studier att de inlägg som skapar mest engagemang innehåller mellan 40 – 80 tecken. 

Textlängd och format för Facebookannonser

Många företag väljer idag att sponsra sina Facebookuppdateringar för att på så sätt nå ut till fler. Ett annat sätt för företag att synas på Facebook är att göra en traditionell annons via Facebook Ads Manager. När det kommer till annonser på Facebook går det att välja mellan flera olika annonsformat. Som till exempel bild, video och karusell (med detta format kan du visa upp till 10 bilder eller filmer med egna länkar). Dessutom finns en rad olika annonsplaceringar att välja mellan. Du kan bland annat visa din annons i nyhetsflödet, Messenger-Inkorgen, Marketplace, Stories och Facebooks högerkolumn. Beroende på format men även annonsplacering finns olika begränsningar var gäller antal tecken för rubrik, primärtext med mera. Men en generell rekommendation är: håll dig kort. Väljer du till exempel att göra en bild- eller videoannons bör du hålla dig till följande textmängd (gärna kortare för bästa möjliga resultat):

Rubrik: 25 tecken
Primärtexter: 125 tecken
Länkbeskrivning: 30 tecken 

Tittar vi på bildformat rekommenderas JPG eller PNG och bildförhållandet varierar beroende på vilken typ av annons du ska göra. Ska du till exempel skapa en bildannons för Facebook-feeden fungerar 1.91:1 till 4:5 (ska du lägga med en länk stödjs dock inte 4:5). Mer information om textmängd, bildförhållande med mera hittar du på Facebooks annonsguide.

Den optimala videolängden på Facebook

Vad gäller videoformat stöds de flesta videotyper och när det kommer till längden på en video kan den max vara 240 minuter lång. Men rekommendationen även här är att du hålla dig så kort som möjligt. För att fånga din målgrupp och berätta en varumärkes- eller företagsberättelse satsa på en videoannons på cirka 15 sekunder. Postar du däremot en video organiskt från din företagssida eller via ditt privata konto utan att annonsera rekommenderar Facebook videor på 1–3 minuter (och bäst menar de själva är videor på över 3 minuter).

"Det bra att känna till rekommenderad video- och textmängd för sociala medier. Men stirra dig inte blind på siffror. Det viktigaste är att ni är relevanta, intresseväckande och får ut ert budskap."

Även om det är viktigt att känna till rekommenderad videolängd och textmängd för olika plattformar ska du inte stirra dig blind på siffror. Har du till exempel ett intresseväckande innehåll kan du med fördel posta en längre film i sociala medier (även om du självklart inte ska överskrida maxgränsen).

På samma sätt ska du inte sträva efter att posta en film på Facebook som är exakt 3 minuter bara för att Facebook menar att det är den optimala längden. Tar det 1 minut för er att få fram ert budskap så finns det ingen poäng med detta. Att bibehålla intresset med en video i sociala medier på 3 minuter ställer dessutom höga krav på innehållet. Kort sagt gäller det att vara relevant hela vägen. Du behöver dessutom väcka intresset med en gång och i de flesta fall säga det viktigaste allra först. Så spara inte det bästa till sist, utan börja med det.

Lathund Instagram

En organisk post på Instagrams nyhetsflöde kan innehålla upp till 2200 tecken. Studier visar dock att den optimala längden ligger på mellan 138-150 tecken.

Annonsspecifikationer för Instagram

När det kommer till annonser på Instagram kan du göra dessa i samma verktyg som Facebook, det vill säga Ads Manager, och här kan du också välja mellan olika annonsformat och placeringar. Till exempel kan du välja mellan en bild- eller videoannons i Instagram-flödet eller en händelse i Stories.

När det kommer till textmängd för annonser på Instagram-flödet visas enbart de två första raderna (precis som i det vanliga flödet). Exakt var texten bryts med ”läs mer” är dock svårt att säga då detta avgörs av användarens enhet, ordens längd, vilka bokstäver som finns med, eventuella emojis med mera. Till exempel tar ”i” upp mindre plats än ett ”w”.  Med andra ord är rekommendationen även på Instagram att hålla dig så kort du bara kan. Helst till 125 tecken eller ännu mindre.

Rekommenderat filformat för bilder är JPG eller PNG och på Instagrams nyhetsflöde är 1:1 formatet bäst, dvs. fyrkantigt. Det är det mest lättillgängliga i ett snabbt flöde på en mobilskärm. Vill du hellre skapa en annons för Instagram Stories är det däremot stående format som gäller. Dessa annonser syns i fem sekunder eller fram tills användaren ”sveper” bort din annons.  För att inte täcka profilikonen, en ”läs mer” knapp eller liknande bör du lämna cirka 14 % av bilden fri från text.

"Många tittar idag via mobilen på videor utan ljud. Kom därför ihåg att texta dina filmer för att nå ut med ert budskap till fler"

Videor på Instagram

Videor som publiceras i flödet kan vara 1 minut långa medan filmer i Stories kan vara max 15 sekunder långa. Har du en film som du vill dela på Instagram Stories men som är över 15 sekunder får du alltså posta flera filmer i rad, något som många gör idag. Det samma gäller Instgram Reels där du kan addera ljud, effekter och övergångar till dina filmklipp. 

Väljer du att satsa på en videoannons på Instagramfeeden kan den inte vara mer än 120 sek. De videoannonser som skapar mest engagemang är i regel dock 26 sekunder. När det kommer annonser på Instagram Stories är dessa synliga i endast 5 sekunder eller fram tills användaren sveper bort annonsen.

 

Mer information och tips

Mer detaljerad information om filformat, bildförhållande, textlängd på både Facebook och Instagram hittar du på Facebooks Ads-guide.

 

Källor:

sproutsocial.com
animoto.com