Loading...

Stories, livesändning eller 360 video?

Här reder vi ut innebörden av de olika funktionerna och deras användningsområden. Dessutom bjuder vi på lite inspiration i form av ett gäng smarta case i sociala medier.

Stories

Redan i oktober 2013 lanserade den populära appen Snapchat, som är känd för att tilltala en yngre målgrupp, funktionen “Mystory”. En funktion som kort sagt innebär att du kan lägga upp bilder och videor som är synliga för alla kontakter i 24 timmar. Mystory blev snabbt populärt och idag har flera nästintill identiska funktioner lanserats i andra sociala kanaler. Bland annat satsade  Instagram i augusti 2016 på “Your Story” (Instagram Stories) och nu verkar det som att många har bytt plattform för sina stories. En artikel från Mediakix visar bland annat att fler och fler influencers nu väljer att posta på Instagram Stories istället för på Snapchat. Även Facebook rullade i januari ut sin version av Stories kallad “My day” och i februari kom WhatsApps “Status”.

Fler och fler influencers väljer numera Instagram Stories framför Snapchat.

Styrkan med Snapchat stories är bland annat att funktionen öppnar upp för företag att vara mer personliga och visa “bakom kulisserna” perspektiv. Men nu finns det alltså fler plattformar för detta format, så det gäller att hålla koll på var målgruppen befinner sig. Men man behöver inte rikta in sig enbart på en ung målgrupp för att en kampanj på Snapchat ska få spridning. Ett exempel på en kampanj som har nått stor räckvidd är WWfs kampanj #Lastselfie. Grundidén för kampanjen var att snaps endast visas i tio sekunder för att sedan försvinna, precis som utrotade arter kan göra om vi inte agerar snart. Och resultatet lät ingen vänta, efter bara tre dagar nådde de sina uppsatta donationsmål för månaden.   

360 video

Precis som namnet antyder är detta en video som man kan kolla på i 360 grader. Du kan antingen dra på bilden om du sitter framför datorn eller om du kollar via mobilen - röra mobilen så som du vill titta. Numera säljs 360 graders kameror hos flera svenska återförsäljare och försäljningen spås öka. Trenden lär nämligen växa då användningsområdena är många. Till exempel kan du filma dina äventyr eller resor i 360 grader och mäklare kan ge spekulanter möjlighet att se runt i en lägenhet på ett nytt sätt. Även i reklamsammanhang är detta ett ypperligt format för att promota t.ex. resor. The Yacht Week delade nyligen en video på sin Facebooksida där man kan se hur deras resor i Kroatien är. Visst blir man sugen på att åka till värme och bad?   

 

Livevideo / Live 360 / Live Audio

I augusti 2015 kunde vissa Facebook-konton, till exempel kändisar och användare i USA sända live via Facebook och i februari 2016 började den stora expansionen. Filmen “Fantastic beasts and where to find them” använde Facebook Live för sitt Global Fan Event och pushade följare i olika kanaler att kolla på deras livesändning på Facebook vid en speciell tid. Totalt sett såg 1,3 miljoner fans klippet som även gav upphov till mycket kommenterer och stort engagemang.  

För företag skapar Faceboke live ytterligare ett tillfälle för “bakom kulisserna” filmer, uppdateringar vid lanseringar eller event. Intresserad av att veta mer om Facebook Live? Kika in på Hootsuits blogginlägg här. Men det är inte bara Facebook som kan användas för att sända live. YouTube har också sin live-funktion, likväl som Periscope och Bambuser. Man kan även sända live via Instagram men till skillnad från t.ex. Facebook så försvinner videon direkt efter att personen har slutat sända.

Nyligen lanserade Facebook också Live 360 där man kan följa livevideo i 360 grader. Här styr personen som kollar själv vad man vill se i bild. Facebook Live Audio, som precis som namnet antyder är livesändning med bara ljud, funktionen lanserades i slutet av 2016 för utvalda partners och nu väntar vi på när formatet ska bli tillgängligt för allmänheten.

 Text: Johanna Wållgren