Loading...

Vårens trendfärg - levande och lekfull korall

Living Coral är den färg som kommer att synas överallt under 2019, i alla fall om man ska tro färginstitutet Pantone. Årets färg är en blandning mellan rosa och orange och vi kan förvänta oss att se den användas flitigt i till exempel mode, inredning och design. Vi bad vår Art Director Madelene Hillman tycka till om årets trendfärg.

– Living Coral är en härligt levande och skön färg. Varm, positiv och feminin. Jag tänker på sommar, sol, bad och blommor och då speciellt ett par av mina favoriter; luktärt och zinnia.

För tankarna till korallreven

För 20:e året i rad utser Pantone årets trendfärg för det kommande året och själva beskriver de färgen som levande, mjuk och lekfull. Tidigare år har vi sett färger som Ultra Violet, Greenery och Radiant Orchid. Living Coral ska enligt Pantone föra tankarna till naturens pigga färger och till de allt mer svåråtkomliga men färgsprakande korallreven. Enligt Madelene Hillman är det en färg som syns och sticker ut.

– Vi kommer att få se mycket av den här färgen till våren och sommaren när det gäller kläder och inredning. Till exempel Acnes sprillans nya tillfälliga butik här i Göteborg har målat hela golvet i Coral. Supersnyggt. Annars skulle jag gärna applicera denna färg på ett profilprogram för någon som vill sticka ut.


Vilka andra färger skulle du använda tillsammans med Living Coral?

– Det beror så klart väldigt mycket på i vilket sammanhang det är, men andra nyanser av rosa och lila, varma nyanser av grönt. Beige och mörkblått. Ljusgrått. Och vitt. Eller varför inte använda komplementfärgen turkos för ett häftigare synintryck? 

En härligt levande och skön färg. Varm, positiv och feminin. Jag tänker på sommar, sol, bad och blommor.

Influenser från hela världen

Att utse året färg är ett omfattande jobb. För att hitta rätt färg varje år finkammar Pantones färgexperter världen efter nya trender. De hämtar bland annat sin inspiration från filmer, resor, konstsamlingar och nya konstnärer, mode, design och populära resmål. Men det kan också handla om influenser från ny teknik eller nya material.

Hur viktig är Pantones val av årets färg för er som jobbar med grafisk design?

– Jag ser det som en inspiration, en föraning om vad vi kommer att få se inom inredning, design och mode. Det är en rolig grej som kommer i början av varje år. Ska jag formge för en kund där jag vill förmedla en positiv värme kombinerat med en modern look kommer jag fundera på om Living Coral skulle passa, säger Madelene.