Loading...

Att plåta pannkakstorn med en av Sveriges bästa matbloggare

En ljummen sommarmorgon knackar jag på dörren hemma hos en av Sveriges populäraste matbloggare. Sonja Dahlgren är även matfotograf, stylist och receptutvecklare, alias @wellandvibrant. Idag ska vi fota pannkakstorn för vår kund Essity (tidigare SCA) och varumärket Tork. 

Det doftar ljuvligt när jag kliver över tröskeln. Vackra bär ligger i skålar. Mandelflarnen är rostade. Sylt puttrar på spisen bredvid gjutjärnspannan där pannkakor fräser i smör. Jag bestämde mig redan hemma att vänta minst till lunch innan jag äter första pannkakan. Frågan är om jag klarar av att hålla det löftet. 

Med varsin kaffe diskuterar Sonja och jag hur vi på bästa sätt ska kunna bygga upp och fota dagens huvudbild. Det ska bli ett riktigt aptitretande, högt torn av pannkakor. Bilderna ska vara en del i Tork Xpressnap®-kampanjen ”Serving More. Using less”, och illustrera hur man med minskad servettförbrukning kan få mer tid och pengar över till att servera det där lilla extra.

”Om maten är varm och ska fotograferas i närbild är det snabba ryck som gäller! Då måste man ha preppat och ställt in kameran i förväg så att allt är klart när maten läggs upp."


Matbilder – en konst i sig

Matfotografi är svårt, kräver både erfarenhet och teknisk skicklighet. Något Sonja har i överflöd. Jag passar därför på att fråga så mycket som möjligt under våra timmar tillsammans. Lär mig att för fin glans och blänk kan man pensla/dutta på olivolja, och att fina rinneffekter kan skapas genom att koka extra segflytande bärsås. Det senare skulle komma väl tillhands under dagens fotografering. 

Kamera och ljus är riggat och Sonja lägger med van hand upp pannkakorna, stoppar in blomsterpinnar som stöd för att tornet ska bli så högt som möjligt. Ett par glas som staplats på höjd får tjänstgöra som extra stöttning. Bär, grädde, mandel och så droppar vi på den trögflytande sylten för den sista extra smaskiga detaljen. 

Tålamod

Några gånger gör vi om den här proceduren innan vi är nöjda. Fler pannkakor fräser i stekpannan och vi vispar litervis med grädde, allteftersom dagen övergår i kväll. Slutligen har vi bilderna. De blev till och med bättre än vad vi båda hade hoppats på.

Hur många pannkakor jag åt? Inte en enda, jag var mer än nöjd med att bara känna mig marinerad i smör, socker och grädde. Vill du smaka själv? Receptet hittar du här.
 

Sonjas vaniljdoftande yoghurtpannkakor

ca 15 st

2 dl siktat dinkelmjöl
½ dl fullkornsdinkel eller grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk äkta vaniljpulver (eller frön från ½ vaniljstång)
1 msk rårörsocker 
en nypa fint havssalt
...
2,5 dl naturell osötad yoghurt (3-4%)
2 msk raps- eller olivolja
1 ägg
...
smör och/eller olja till stekning 

1) Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt yoghurt, olja och ägg och rör till en jämn smet.
2) Grädda pannkakorna i smör eller olja genom att klicka ut smeten med en liten slev eller sked i stekpanna på medelvärme. Vänd när smeten har "stannat" runt kanterna.
3) Servera med sylt, grädde, bär och flagad mandel.

Text: Madelene Hillman.
Porträtt Sonja: Karin Wildheim.