Loading...

Hej Malin Ask – aktuell med konstutställning på Cordovan

Malin Ask är både konstnär och Art Director. Dessutom pryder hennes vackra och färgstarka akvareller numera väggarna på vårt kontor. Mer om vår nya konstnär, hennes verk, inspirationskällor och drömmar kan du läsa om här.


För att skapa en kreativ och inspirerande arbetsplats låter vi olika konstnärer ställa ut sina verk i våra lokaler. Nu senast efterlyste vi konstnärer via Instagram och hashtagen #konstpåcordovan. Och intresset för att ställa ut sina verk på vårt kontor var stort. Efter en intern omröstning föll vårt val till slut på Malin Asks uttrycksfulla akvareller.


Hej Malin, berätta om dig själv!

– Jag har så länge jag kan minnas målat och ritat. I skolan var självklart bild det roligaste ämnet och med en pappa som var både konstnär och hade egen reklamfirma, fanns färg och form alltid nära till hands.

Konsten har alltid följt med mig. Men det var först när jag var gravid med mitt första barn som jag fick en otrolig lust och inspiration till att börja måla akvarell. Sedan dess har det gått 16 år och nu säljer jag och ställer ut min konst med jämna mellanrum. Bland annat har jag visat min konst på Fortum, Beiersdorf, Lions, Kulturhuset Fyren i Kungsbacka, Galleri Hilmersgården i Fjärås och Art Now Gallery i Göteborg. 

”Jag har gått i pappas fotspår både när det kommer till jobbet och målandet.”

Idag jobbar jag som AD och projektledare på reklambyrån Sommar i Kungsbacka. Där har jag jobbat snart tre år. Jag har även pluggat på Berghs och arbetat som både projektledare och produktionsledare på byrå och inhouse på marknadsavdelningar. Man kan säga att jag gått i min pappas fotspår både när det kommer till jobbet och målandet. Han är en stor förebild för mig på många sätt med sin härliga entusiasm för att slänga sig helhjärtat in i projekt. Dessutom har han alltid stöttat och supportat mina val i livet.

Berätta om dina konstverk.  

– Jag målar främst i akvarell och motiven föreställer ofta kvinnoansikten eller kvinnokroppar. Ibland jobbar jag med krokimodeller och ibland gör jag personporträtt som jag ritar av från fotografier. Jag gillar att måla ansikten som uttrycker eller förmedlar en känsla. Jag försöker ofta fånga olika mentala tillstånd som förmedlas i ögon och olika ansiktsuttryck. Det kan vara all från nöjd och tillfreds till finurlig, bitter eller längtande. 

Min konst går ofta i samma färgskala och när jag började jobba som AD blev jag allt djärvare i mitt val av färger. Framförallt jobbar jag mycket med turkosgrön, olika gråskalor och bryter gärna av med cerisrosa. Av AD-yrket har jag även lärt mig att ösa på mer med färg. På senaste tiden har jag dessutom börjat måla allt större motiv på stora pappersark.

Vad tycker du om att ställa ut din konst på en reklambyrå?

– Det känns jättekul! Dels eftersom jag själv jobbar på byrå. Och dels då det är en kreativ miljö med mycket folk i omlopp.

Hur hamnade din konst här på Cordovan?

– Jag följer Cordovan på Instagram och såg där att ni sökte konst till ert kontor. Jag tyckte direkt att det lät intressant och gillar det faktum att ni byter ut konsten med jämna mellanrum. Dessutom vill jag gärna få ut min konst i Göteborg så på den vägen är det.

Vad är den största utmaningen som konstnär?

– Det är att våga släppa målningen i tid. Det ska inte vara för mycket detaljer utan jag vill att min konst ska vara enkel och med få streck, det är utmaningen. 

”Med akvarell kan du aldrig ha full kontroll över din målning. Du kan måla, gå iväg en stund och när du kommer tillbaka – WOW!”

Vad för typ av färg målar du med?

– Jag har testat flera olika tekniker som olja, akryl, gouache och akvarell. Men jag kommer alltid tillbaka till akvarell. Jag gillar flödet av vatten och färg i akvarell. Dessutom kan du med akvarell aldrig kan ha full kontroll över din målning. Du kan måla, gå iväg en stund och när du kommer tillbaka – WOW så har målningen förändrats. Ibland blandar jag även in andra tekniker och detaljer i mina målningar, som tusch eller klippta pappersbitar i starka färger. Varje målning ger på så sätt en skjuts till att arbeta vidare med en ny teknik eller en ny idé. 


Var hittar du inspiration?

– Jag inspireras dels av mitt hem och dels av resor. Framförallt av favoriten Frankrike med dess vackra byggnader, goda mat och kullerstensgränder. Jag blir också inspirerad av att komma hem till vårt härliga hus som ligger precis vid havet med horisonten rätt ut. När ljuset kommer på våren är jag som mest produktiv. Då sitter jag gärna på golvet och målar på stora ark i min ljusa atelje. Då försvinner tid och rum. Här och nu. 


Vilka är dina förebilder inom konsten?

– Mina förebilder är en salig blandning av bl a Lars Lerin, René Gruau, Bil Donovan, Cecilia Carlstedt, Stina Persson, Sara Singh och David Downton.


Vad är drömmen med din konst?

– Drömmen är att illustrera och måla till magasin. Jag skulle också vilja använda konsten mer i mitt jobb som AD.


Var kan man hitta mer information om dig?

– På min webbplats, malinask.se, eller på Instagram @asken75. Dessutom får man gärna hälsa på i min atelje i Vallda Sandö.