Loading...

Ny inspiration med Vedic Art

Vad gör man när inspirationen tryter? Vår Art Director Madelene Hillman delar här med sig av sina tankar kring prestationsångest, ny inspiration och hennes nya stora passion – Vedic Art.


När jag var liten, ritade och målade jag hela tiden. Överallt och på allt jag kom åt. Mest på papper men även på väggarna i mitt rum. Framför allt med en outsinlig glädje och inspiration. Pennan, färgerna och pappret var mina bästa vänner, inte minst under mina tonår.

Åren gick och slutresultat, förväntan och prestation kom in. Om det var under åren på konstskolor, i vanliga skolan eller en kommentar från en välmenande förälder att ”det där är väl inte riktigt snyggt, du kan ju bättre”, det vet jag inte, men plötsligt var målandet inte så lustfyllt längre. Inspirationen tröt och jag blev sällan nöjd.

Jag älskar att försöka skapa något kommunikativt och vackert som når fram till andra människor.

Min konstnärliga ådra fick jag istället utlopp för i min profession som Art Director. Och det är fantastiskt att jag kan försörja mig på mitt största intresse. Jag älskar fortfarande att försöka skapa något kommunikativt och vackert som når fram till andra människor.

Längtan efter måleriet och det mer fria skapandet har aldrig släppt mig. Och för ett antal år sedan stötte jag på Vedic Art genom goda vänner. Det lät annorlunda, spännande. Framför allt såg jag en utveckling i mina vänners måleri som väckte mitt intresse.

 

För några veckor sedan gick jag del 1 i Vedic Arts grundkurs. ”Det handlar om att hitta tillbaks till barnets glädje”, sa vår kursledare Carina Mare, och det klack till i mig. Den meningen och en massa annat klokt, så klart, gjorde att en våg av frigörande kraft släpptes loss inom mig. Hela helgen målade jag och det bara för mig själv. För mitt höga nöjes skull, så där som jag gjorde när tid och rum försvann i mitt flickrum för många år sen.

Just nu längtar jag efter en ateljé. Tills den drömmen har förverkligats gör jag precis som när jag var barn, jag målar överallt i vårt hem.

Ganska många är de målningar  jag har på gång sedan dess. Och nu längtar jag efter en ateljé där jag kan spänna upp riktigt stora dukar. Tills den drömmen har förverkligats gör jag precis som när jag var barn, jag målar överallt i vårt hem. Men inte på väggarna. Inte än så länge i alla fall.


Vedic Art som konstform

Vedic Art är en konstform som är kravlös och skapar möjlighet att hitta och utveckla ett personligt uttryck i egen takt. Det något för alla som har en längtan efter att måla, du behöver inte alls kunna teckna eller ha konstskolor med dig. Inga förkunskaper krävs. Det räcker att du vill. För alla kan. Det är just grejen, att doppa penseln i den färg du känner för, sätta den på duken eller pappret och släppa taget. Ren lycka, om du frågar mig.

Upphovsmannen till Vedic Art, Curt Källman, gick på Konstfack men tyckte inte att konstundervisningen var bra. Han hoppade av och hittade andra vägar i de gamla Veda-skrifterna. Här kan du läsa mer. 

Jag hoppas jag inspirerat någon till att försöka. Här hittar du kurser i Göteborg.

Text: Madelene Hillman